FAQ

Registrering

Vad är det första steget för registrering?

Först skapar du ett konto hos oss. När du klickar på ’Registrera dig’-knappen måste du först välja om du kommer som privatperson eller om någon annan enhet har hänvisat dig till oss. Om du har blivit hänvisad kommer vi ta kontakt med dig för att skapa ditt konto. Om du inte blev hänvisad till oss från en vårdgivare eller ett försäkringsbolag ber vi dig att logga in med BankID för att kunna hantera dina personuppgifter på ett säkert sätt. När du har kommit in i programmet får du berätta lite mer om både din allmän- och ledhälsa.

Vad händer med den information jag uppger?

Svaren du ger oss om din hälsa skickas till en ortopedspecialist som går igenom dem för att kunna ställa en korrekt diagnos. Senare kommer svaren också att delas med din fysioterapeut. Notera att du betalar 150 kr för den första konsultationen du har med din ortoped, oavsett om du fortsätter med Joint Academy efter detta eller inte.

Vad händer i introduktionsdelen?

I introduktionen ger du oss mer omfattande information om din generella hälsa och hur dina leder mår. Du får göra ett funktionstest för att kolla skicket på dina leder, men också berätta mer om dina personliga mål med behandlingen. På så vis kan vi lägga upp din behandling för att ge dig de bästa förutsättningarna för att nå just dina mål.

Kostnad

Vad kostar Joint Academy?

Joint Academy är en förlängning av det traditionella vårdsystemet och tar betalt enligt samma principer. Om du har frikort eller är över 85 är Joint Academy därför gratis! Vi ingår i ett samarbete tillsammans med Läkarhuset i Karlshamn och Landstinget i Blekinge för att lättare kunna erbjuda digital artrosskola över hela Sverige - så alla patientavgifter du betalar för i Joint Academy stämmer överens med hur de debiterar sina vårdbesök. Patientavgiften i landstinget Blekinge är 150 kronor för ett läkarbesök och 100 kronor för besök hos fysioterapeut.

Det finns två scenarion för hur mycket du betalar för Joint Academys behandling:

850 kr om du väljer att börja din behandling med en diagnos
700 kr om du väljer att börja din behandling direkt, utan att prata med ortoped och få diagnos

Oavsett vilket alternativ du väljer så kan dina kostnader räknas in i högkostnadsskyddet.

När du övergår till Håll igång-programmet betalar du istället en månadsavgift om 100 kr. Den här kostnaden går, precis som i Basprogrammet, att räkna in i högkostnadsskyddet. Här ingår en månadsuppföljning med din fysioterapeut och fri chat. Du har också möjlighet att betala för extra samtal med din fysioterapeut, i vilket fall en patientavgift om 100 kr per samtal tillkommer.

Betalar jag alltid samma pris för programmet?

Nej, priset kommer variera mellan individer. Vårt program är gratis för alla över 85 (och under 20), precis som all vård i Sverige. Dessutom kan du registrera dig och delta i Joint Academy utan extra kostnad om du redan har ett frikort. Du behöver registrera ditt frikort hos oss när du registrerar dig för att använda det, så se till att du har det tillgängligt så att du kan fylla i alla siffror korrekt. Om du har ett högkostnadskort kan du också räkna in det du betalar för konsultationer via Joint Academy.

Kan jag få pengarna tillbaka?

I vissa fall. Om du bokar in konsultationer som sedan aldrig blir av kan du få pengarna tillbaka, eftersom mötet är vad du betalar för. I övriga fall kan du inte få tillbaka någon ersättning om du genomfört dina möten.

Kan mitt försäkringsbolag täcka kostnaden för Joint Academy?

Ja. Vi samarbetar med Bliwa, Skandia och Euro Accident, så om du har din försäkring hos något av dessa företag kan de täcka din utgift för Joint Academy.

Diagnos

Hur fungerar konsultationen?

När du övergår till Håll igång-programmet betalar du en patientavgift om 100 kr varje månad. Den här kostnaden går, precis som i Basprogrammet, att räkna in i högkostnadsskyddet. Här ingår en månadsuppföljning med din fysioterapeut. För övriga samtal med din fysioterapeut betalar du en patientavgift om 100 kr per samtal.

Hur kan ni ge mig en diagnos online?

Den enda skillnaden mellan att få diagnosen digitalt jämfört med på plats är att du kan svara på frågorna när- och var du vill och att du inte behöver stå i kö för att komma i kontakt med sjukvårdspersonal. Om din ortoped eller fysioterapeut är det minsta osäkra på din diagnos kommer du rekommenderas att uppsöka den traditionella vården.

Hur kan jag lita på er medicinska personal?

Alla ortopeder och sjukgymnaster som jobbar hos oss har samma kompetens som de du träffar på din vårdcentral eller sjukhus, vilket innebär att den diagnos du får hos oss är lika säker som den du får vid ett fysiskt möte.

Behovskrav

Vad behöver jag för att delta?

Du behöver ingen extra utrustning för att utnyttja programmet till dess fulla potential, bortsett från din dator, surfplatta eller smartphone med internetuppkoppling. Vi har designat Joint Academy för att passa så många livsstilar som möjligt, vilket också är varför det bara tar några minuter om dagen.

Vem kan delta?

Eftersom den vetenskap som ligger till grund för vårt program är baserad på forskning som specifikt gäller artros så måste alla patienter som deltar i programmet få just den diagnosen. Programmet fungerar dock för alla med artros, oavsett hur långt framskriden den är. Joint Academy kan användas både som pre- och postoperativt program, eller helt enkelt som ett första steg och huvudbehandling.

Hur mycket tid tar Joint Academy?

Joint Academy är designat att ta 5-30 minuter om dagen, beroende på vilka (och hur många) aktiviteter du får just den dagen.

Aktiviteter

Hur fungerar lektionerna?

För att hjälpa dig att förstå din kropp och ditt tillstånd har vi interaktiva lektioner om artros, anatomi och diverse aspekter som rör hälsa generellt. Du lär dig om dessa ämnen genom att titta på videos med berättarröst och efteråt svara på frågor om innehållet för att säkerställa att du tog till dig informationen.

Hur fungerar de fysiska övningarna?

Varje fysisk övning har olika nivåer. Antalet nivåer varierar mellan 1 och 5. Efter att du har gjort en övning rapporterar du till din fysioterapeut om hur det gick och beroende på det ändras nivån till lättare eller svårare nästa gång (eller inte, om det kändes bra).

Hur lär jag mig mina fysiska övningar?

När du får en ny övning får du titta på en introduktionsfilm. I denna presenteras syftet med övningen, vad du ska undvika att göra när du utför den och tips på hur du får till rätt teknik. Varje gång du får övningen inuti programmet får du sedan en kortare instruktionsfilm med påminnelser om hur du ska tänka kring teknik. Varje ny nivå har en ny film som du kan titta på oberoende av de andra.

Konsultationer

Vad är syftet med konsultationerna?

Under den första konsultationen du har med din ortoped, innan du påbörjar Joint Academy, ställs din diagnos. Om din ortoped fastställer att du har artros kommer du få fortsätta med programmet. Om Joint Academy inte är ett passande alternativ kommer du få en annan rekommendation. Om du redan har en diagnos kommer det här mötet istället fungera som en vanlig konsultation.

Din första konsultation med din fysioterapeut kommer ge dig en bild av programmet. Ni kommer tillsammans att gå igenom de övningar du kommer utföra under de sex veckorna, de mål du har med behandlingen (både kliniska och personliga), och andra funderingar du kan tänkas ha.

Konsultationen med din sjukgymnast i slutet av de sex veckorna syftar till att dels ge dig en bild av dina framsteg så långt, och dels planera hur du vill fortsätta med din träning.

Hur funkar konsultationer i Håll igång-programmet?

I Håll igång-programmet kan du fortsätta skicka meddelanden till din fysioterapeut utan extra kostnad. Om du vill boka in samtal med din fysioterapeut kan du göra det när du vill, men då tillkommer en extra patientavgift om 100 kronor per samtal, i enlighet med de riktlinjer som finns om avgifter inom den traditionella vården.

Prenumeration

Hur avbryter jag min prenumeration?

Du kan avsluta ditt konto på Joint Academy när som helst genom att maila vår support på hello@jointacademy.com.

Säkerhet

Varför måste jag logga in med BankID?

Precis som i den traditionella vården behöver du legitimera dig innan du kan prata med en specialist. Skillnaden är att du inte kan visa upp ditt faktiska ID-kort för oss, så vi behöver veta att du är du på något annat sätt - och det är här BankID kommer in. Enligt svensk lag behöver alla digitala läkarbesök föregås av en id-kontroll. Att vi frågar efter ditt BankID har alltså endast att göra med identifiering. Vi kommer inte att använda det i något annat syfte än att skydda dina personuppgifter.

Hur vet jag att mina personuppgifter är säkra hos er?

Vi följer samma regler och bestämmelser som gäller för den traditionella sjukvården. För mer detaljerad information om vilka lagar och regler vi följer kan du läsa mer under ‘Allmänna vilkor’ och ‘Sekretesspolicy’.